v. 10 Cellen

Vi gick denna veckan igenom livets minsta del - cellen. Vi tittade först filmen En cellsam historia, del 1. Därefter fick ni besvara lite frågor angående cellen, till er hjälp hade ni boken. 

1.     Rita ut cellens delar (växt- och djurcell). 
2.     Vad har mitokondrierna för uppgift?*
3.     Vad har ribosomerna för uppgift?
4.     Vad har lysosomerna för uppgift?
5.     Vad finns i cellkärnan?
6.     Vad är DNA?
7.     Vad är kloroplaster och varför har inte djurcellen dessa?

Ni gjorde en laboration om växt- och djurcellen där ni både tittade på kindceller och växtceller från en blomma.


Andra passet denna vecka gick vi igenom cellmembranet.

Cellmembran
Tunna strukturer som omger cellen och är viktiga eftersom de bland annat kontrollerar vad som passerar in och ut i cellen.

Cellmembranet består av proteiner och lipider med små mängder kolhydrater bundna till sig. Konsistensen är flytande.

Ämnen transporteras på tre sätt:
1) Passiv diffusion innebär att ämnen transporteras fritt över membrandet med hjälp av en så kallad koncentrationsgradient (=en skillnad mellan hög och låg koncentration).
2) Faciliterad diffusion innedär att ämnen transporteras "medströms" med hjälp av en koncentrationsgradient. Samtidigt får den hjäp ac ett transportprotein eller ett kanalprotein (dessa binder ämnen så som läkemedel eller fettsyror).
3) Aktiv transport är en transport som är energikrävande för cellen. Transporterar ämnet mot en koncentrationsgradient. Sådana transportprotein brukar kallas för pumpar ex. Natrium/Kalium-pumpen.

Diffusion
Spontan materialtransport eller utbredning av ett ämne över membranet. Ämnet strävar efter att förflytta sig från en stark koncentration mot en svagare. Jämna ut koncentrationsolikheter. Exempel när mjölk hälls i kaffe eller när socker läggs i te.

Dessa får passera vid diffusion:
- Fettlösliga ämnen
- Atomer
- Små oladdade molekyler

Osmos
= vattnets diffusion över membranet.
Flöde av vatten från ett område med hög osmotisk potential till ett med lägre. Detta sker genom en barriär som lättare släpper igenom vatten än däri lösta ämnen.

Exempelvis: Honung i vatten

Ett sådant membran i cellen kallas för semipermeabelt membran, detta innebär att membranet är halvgenomsläppligt (släpper endast igenom vatten och ej de stora molekylerna som finns lösta i vattnet).


Laboration: Gelégodis i vatten samt Osmos i ägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback