v. 40 TEMA
TEMA
Under tre veckor (v. 41-43) skall vi arbeta med EU:s sju miljöutmaningar. Jordens resurser är inte oändliga, som ni vet och i framtiden kommer vi nog att få tänka över hur fördelningen av resurser ser ut och hur de används. Detta temaarbete är ämnesövergripande och vi kommer att arbeta med temat i flera ämnen.
Ämnen: Engelska5, Svenska1, Naturkunskap1a1 och Biologi1.
EU har sju stora utmaningar framför sig:
1. Klimatförändringar och ren energi
2. Hållbar transport
3. Hållbar produktion och konsumtion
4. Bevarande och förvaltning av naturresurser
5. Folkhälsa
6. Social integration, demografi och invandring
7. Globala utmaningar när det gäller fattigdom och hållbar utveckling.
Alla ämnen kanske inte tar upp alla sju utmaningar, vi kommer exempelvis i naturkunskap och biologi hålla oss till nr. 1-4.
Mål att uppnå i Naturkunskap 1a1,
- Frågor om hållbar utveckling: energi, klimat och ekosystempåverkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft.
- Olika aspekter på hållbar utveckling, till exempel vad gäller konsumtion, resursfördelning, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Mål att uppnå i Biologi 1,
- Ekologiskt hållbar utveckling lokalt och globalt samt olika sätt att bidra till detta.
- Ställningstagande i samhällsfrågor utifrån biologiska förklaringsmodeller, till exempel frågor om hållbar utveckling.
DEBATTARTIKEL
Energi & Miljö
Uppgift: Du vill bli utsedd till landets nya energiminister och skall skriva en debattartikel med temat energi & miljö. Du skall jämföra minst tre energikällor med avseende på effektivitet, miljöpåverkan samt for‐ och nackdelar. Vilka kraftverk skall vi satsa på för att få ett hållbart ekologiskt samhälle?
Tips:
1. Innan du börjar skriva är det bra att konkret formulera ditt budskap eller en tes, exempelvis: ”Forskningen ska satsa mer pengar på grön energi” eller ”Drastiskt minskade utsläpp krävs”. Bestäm själv din tes och till vem du riktar dig till. Syftet med debatten är att påverka den som budskapet riktar sig till. Det är viktigt att väcka intresse redan i början!
2. När du är klar med tesen är det viktigt att du listar alla dina argument för det du tycker, och sen rangordna dem för att hitta de tre tyngsta och viktigaste argumenten.
3. Man kan lägga upp debattartiklar på fler olika sätt men det vanligaste är att man ställer motsatsargument mot varandra, ditt argument kontra ett motargument. Det gäller för dig att resonera och visa att ditt argument väger tyngst! Diskutera ett argument i taget. Här kommer fakta och hänvisningar som stärker dina budskap.
4. Avsluta med att summera dina argument till ett svar på tesen du skrev i början!
5. Glöm inte att ha en provokativ rubrik, helst en som väcker mycket känslor!
Lycka till!
Caroline Nygård